Lounaalla Iquitosissa

Lähdimme ennen kukonpierua Perun pääkaupungista Limasta lentäen halki vihreän helvetin keskelle Amazonasia Iquitosiin. Elämäni kivuliain paineentasaus koneen laskiessa, olin flunssassa ja korvia särki. Tässä blogissa on jo yksi aiempi juttu maailman suurimmasta kaupungista, johon ei johda yhtään tietä. Kirjoitin sen hotellimme aulan pätkivällä tietokoneella, siis paikan päältä.

Iquitos on vähintäänkin erikoinen, keskellä viidakkoa oleva suuri kaupunki, jossa elämän ääripäät hyökkäävät kuuman kosteuden keskellä vierailijaa päin näköä. Tänne voi tulla kahdella tavalla, lentokoneella tai jokea pitkin. Jälkimmäistä saapumista ei voi erityisesti suositella, koska alueet Amazon-joen yläjuoksulla eivät oikein ole edes Perun hallituksen valvonnassa. Aiheesta on syvällinen – ja värikäs – kuvaus Ed Staffordin kirjassa Walking the Amazon, jossa päähenkilö kertoo kuinka Amazon-joki kävellään päästä päähän. Kuvaavaa on ehkä kirjan luku nimeltä ”Look after your gringo or we’ll cut his head off” – aluetta hallitsevat huumekauppiaat. Huhuja liikkuu myös seuduilta löytyneistä ruumiista, joista puuttuu elimiä, ilmeisesti myös elinkaupan raaka-aineita täältä saadaan. Joki ei siis ole varsinaisen houkutteleva lähestymiskulma kaupunkiin.

Saapumispäivänä nautimme lounaan keskustassa kadunvarsiravintolassa. En jaksa syödä koko annostani ja seurueeni huomauttaa takanani olevista pojista. Tarjoan lautasen lopun sinne ja loput sisällöstä kaapataan välittömästi käden ojennettuani. Sillä hetkellä valkeni moni asia tästä kylästä.

Iquitosin hökkelikylän luksusosasto

Iquitosin hökkelikylän luksusosasto

Amazonin päävirran mutkan suistoalue on kaupungin keskustan rantabulevardin Malecónin vierellä. Sitä reunustaa hökkelikylä, jonka asukkaat taiteilevat kirkkaan vihreän levästön lävitse itse joelle. Samaisella rantabulevardilla yksin kävellessäni seuraani lyöttäytyy kohtelias herra, joka kyselee niitä näitä. Hetkisen juteltuamme kuulen takaani nopeasti lähestyviä askeleita ja juuri ennenkuin ne saavuttavat minut ja olallani roikkuvan kameralaukun, käännähdän katsomaan tulijaa, joka samassa tekee väistöliikkeen ja jatkaa ohitseni nopeaa vauhtia. Heti perään yltiöystävällinen juttumies häipyy. Kuluu hetki ja tajusin olleeni juuri ryöstöyrityksen kohteena. Sinänsä siistimpi tapa kuin myöhemmin Manauksessa kuulemamme menetelmä, jossa auto pysähtyy kulkijan vierelle, neljä miestä tulee ulos ja tempaisee kameralaukun olalta sen enempää kyselemättä.

Olimme lähdössä risteilylle, eikä kyseessä varsinaisesti ollut mikään Tallinnan risteily, joten olimme Harryn kanssa varustautuneet tulevaan matkaan pienillä alkoholihankinnoilla.

Maailman huonointa olutta

Maailman huonointa olutta

Ei sitten tullut kaupassa luettua etikettiä. Siinähän lukee melkein suomeksi että ”minttu”. Minttuhan käy oikein mainiosti lampaan mausteeksi. Voi sitten jättää sekä vanhan lapasen että mintun syömättä. Älkää ostako tuota olutta jos satutte hoodeille.

Toisenakin päivänä piti lähteä lounaalle. Joka paikassa – ja monta kertaa – ollut Harry tiesi paikan kaupungin ulkopuolella Amazon-joen mutkassa. Lähdimme matkaan kahdella motokarilla. Nehän ovat moottoripyörävetoisia riksoja, jos näin asia aukenisi enemmän. Pari istumapaikkaa ja kuski siis, koko Iquitos on täynnä niitä.

Saavumme rantaan ja ruokapaikkamme lähelle.

Bellavistan satama

Bellavistan satama

Bellavistan markkina- ja ravintola-alue oli Harrylle siis tuttu ja hän oli sitä mieltä, että täällä voisi syödä ilman vakavampia vatsatauteja. Minähän saan vatsataudin joka paikasta, joten olin hieman skeptinen, mutta turhaan kuten myöhemmin selvisi.

Valitsimme ravintolan ja ruokalista näytti houkuttelevalta.

Ruokalista

Ruokalista

Tilasimme yllättäen kalaa. Siirrymme ravintolasaliin, katselen ympäröivää maisemaa, Harry hoitaa tilaustamme ja tiedustelee mitä haluaisimme juoda. Kalan kanssa ottaisin mielelläni Alsacen hienoja maisemia muistellen rieslingiä tarjoilulämpötilassa. Jostain syystä en saa haluamaani.

No se on sitten olutta. Lisukkeeksi tulee platanoa eli keittobanaania, jonka suhteen olin hieman epäluuloinen mutta oikeasti se ei ollut hassumpaa.

Naapuri otti piraijaa

Naapuri otti piraijaa

Otimme jokainen vähän eri kalaa, oikeastaan oli pakkokin – mahdollinen lukija näki ruokalistan – naapurin piraija maistui hyvälle mutta oli kovin ruotoinen ja siinä oli vähän syömistä. Oma kalani oli hyvä. Älkää kysykö mikä se oli, kuulin kyllä nimen mutta en muista. Ei ollut affena eikä hauki.

Ravintolamme takapiha

Ravintolamme takapiha

Terassiravintolamme takana oli sitten paikallista arkea, kelluvia asuntoja kaikkine mukavuuksineen. Kulkupelit eli veneet olivat parkissa talon takana laiturin päässä. Laiturilla roikkui pyykit ja sitten oli mukavuuslaitokset eli arkisemmin vessat, jonka huuhtelujärjestelmänä toimi Amazon-joen vesi.

Ravintolasali - jokunen kuokkavieras

Ravintolasali – jokunen kuokkavieras

Yritän asettua suomalaisen hygieniatarkastajan rooliin kun katson ravintolasalia. Toisaalla aukeaa näkymä takapihan paskahuusseihin, itse salissa on moottoripyöriä, yksi motokar, irtonaisia kissoja sekä yksi koira. Voi olla, että hygieniatirkistelijällä alkaisi valua sininen veri nenästä ennen pyörtymistä mutta eihän tässä nyt sinänsä suurempaa vikaa ole. En tosiaan saanut edes vatsatautia. Ruoka oli hyvää. Rieslingiä ei ollut mutta olut oli kylmää.

Bellavistan tori

Bellavistan tori

Lounaan jälkeen palaamme Bellavistan torille. Kieltämättä se poikkeaa joistakin elämäni muista toreista. Eloisa on sekä värikäs. Kaikkia noista hedelmistä ei saa kitumarketin hedelmätiskiltä ja osalla tuskin on edes suomenkielistä nimeä. Ajamme motokarilla takaisin kaupunkiin. Jonkun kuopan kohdalla pääsee kirosana.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.