Passo di Gavia

Polkupyöräily on hieno urheilulaji. Sen verta paatunut olen, että on oikeastaan ihan sama mitä ne voittajat ovat vetäneet – nimittäin yhtään suurta ympäriajoa on tuskin vuosikymmeniin voitettu pelkästään näkkileipää ja kaurapuuroa syömällä, joten eiköhän se kärkiporukka ole aika lailla samalla viivalla.

Sattumalta osuin tien varteen Ranskan Alsacessa Kaysersbergin kaupungin liepeillä kun karavaani oli jo mennyt ja Lance Armstrong oli tulossa pääjoukon mukana Ranskan ympäriajossa, josta oli tuleva hänen seitsemäs voittonsa. Muutaman sekunnin ajan näin nämä nykyajan gladiaattorit ja aivan yhtä nopeasti se oli ohi. Olisi pitänyt olla jollakin vuoristoetapilla, jossa ajajat olisivat näkyvillä useamman serpentiinimutkan ajan ja jossa revittäisiin ratkaisevia eroja kokonaiskilpailun voiton suhteen.

Legenda tulee

Legenda tulee

Kuvassa Lance Armstrongin keltainen paita (ja puolet päästä) näkyy kaistaleen verran keskellä ajavien sinipukuisten pyöräilijöiden jonon perässä vasemmalla.

Alpeilla vuoristoteitä ylös ja alas ajellessa ei voi välttyä ennen pitkää tulemasta legendaarisille pyöräilyetapeille. Italian Bormiosta kohti etelää menee kaksi tietä, isompi ja leveämpi (sekä matkaltaan pidempi) ja sitten se suorempi ja lyhyempi kohti Adamellon kansallispuistoa, jonne tein päiväretken kun olin Stelvion vuorilla jo jonkin päivän kävellyt. Otin tietenkin menomatkalle sen lyhyemmän reitin, joka menisi Passo di Gavian ylitse. 2621 metriä korkea sola on Alppien korkeimpia päällystettyjä teitä ja minulle uusi sola.

Passo di Gavia kohti pohjoista

Passo di Gavia kohti pohjoista

Olen Alppien syrjäseuduilla ja liikennettä on todella vähän – eikä se todellakaan haittaa, monestakaan eri syystä. Heinäkuun loppupuolen aamu korkealla solassa on suorastaan viileä, kuutisen astetta lämpöä kun nousen autosta ulos ottamaan muutaman kuvan ja tutkimaan paikkoja.

Fausto Coppi katselee Stelvion vuoria ikuisesti

Fausto Coppi katselee Stelvion vuoria ikuisesti

Solassa tehtiin kunniaa Italian suurelle sankarille ja viisinkertaiselle Italian ympäriajon voittajalle Fausto Coppille. Lisäksi hän voitti pari kertaa Ranskan ympäriajon ja rikkoi tunnin ajon maailmanennätyksen. Hän kuoli vain 40 vuotiaana ehkä malariaan mutta todennäköisemmin kokaiinin yliannostukseen. Hänen sanottiin tuoneen ”modernit metodit” kilpapyöräilyyn, mikä todennäköisesti tarkoitti ihan samoja metodeja, jonka vuoksi Armstrongin legenda myös taannoin kaatui – siis suuren yleisön mielestä. Hänen kunniakseen jokaisen Italian ympäriajon korkeimman solan sisältävää etappia sanotaan nykyisin Cima Coppiksi. Passo di Gavia on myös useana vuonna ajanut kyseistä virkaa.

Passo di Gavia kohti etelää

Passo di Gavia kohti etelää

Lähden ajelemaan kohti etelää ja Adamelloa. Olen ajanut Alppien solia ylös ja alas reilun viisinumeroisen kilometrimäärän verran enkä pelkää noilla teillä ajamista mutta Gavia-solaa alas ajaessa en kyllä todellakaan myöskään nauttinut. Tie on yhden auton levyinen, oikealla puolella on jatkuvasti ihan riittävän syvä oja ja jokainen vastaantulijan kohtaaminen vaatii jomman kumman peruuttamista ja ohittamista muutaman sentin tarkkuudella. Tulomatkalle otan suosiolla kiertoreitin.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.