Yak meat of a Nashi Girl

Allekirjoittaneen ja ystäväni Barryn Kiinan vierailu päättyi Yunnanin maakuntaan Lijiangiin. Kaupunki on kuuluisa hyvin laajasta vanhasta kaupunginosasta, joka on Unescon maailmanperintökohde. Lisäksi Lijiang on sopiva lähtöpaikka retkelle Yangtze-joen nähtävyyksille, ensimmäiseen mutkaan ja Tiger Leaping -rotkoon.

Yangtze bend panorama_4

Aasian ja maailman kolmanneksi pisin joki Yangtze saa alkunsa Tiibetin karulta ylängöltä, ei kovinkaan kaukana siitä paikasta, joka ratkaisevasti kääntää sen suunnan kohti itää. Tällä alueella sijaitsee ns. kolmen rinnakkaisen joen muodostama alue – sekin Unescon maailmanperintökohde, jossa monille tuntematon Salween-joki sekä hyvinkin tunnettu Mekong-joki virtaavat etelään. Yangtze kuitenkin törmää vuoristoon ja kääntyy takaisin kohti pohjoista, Chongqingin jättikaupunkia ja laskee mereen Shanghain tienovilla. Yllä olevan kuvan paikka on siis ns. Yangtzen ensimmäinen mutka, joka dramaattisesti muuttaa joen kulun.

Vain pienen matkan päästä tästä mutkasta sama joki vajoaa rotkoon, jonka sanotaan olevan paikoin niin kapea, että tiikeri voisi loikata rannalta toiselle.

Tiger Leaping Gorge

Tiger Leaping Gorge

Toki paikka on hieno, mutta en voi olla tuntematta hienoista pettymystä paikassa, jota mainostetaan yhtenä maailman suurimpana nähtävyytenä. Luvalla sanoen olen nähnyt hienompia jokirotkoja Nepalissa kävellessäni Annapurnan massiivin ympäri tai sielukkaampaa maisemaa Amazon-joella tai sen latvuksilla etelä-Amerikassa. Tilannetta ei ainakaan auta ne kymmenet – ellei sadat bussit, jotka kuljettavat sangen äänekkäitä kiinalaisturisteja massoittain katsomaan sitä samaa koskea, jonka äärelle on tiikeripatsas laitettu malliksi.

Ei täällä siis länkkäreitä juurikaan ole – siis ihan missään. Englantia puhutaan hyvin vähän, mikä tekee mm. ravintoloissa asioinnista jokseenkin hankalaa. Toki englantia puhutaan paremmin kuin esimerkiksi Chongqingissa tai Kunmingissa, jotka olimme jo kokeneet.

Mutta ei Lijiang huono paikka ole. Lähistöllä on myös yli viisi ja puolikilometrinen (ei siis pulkkamäki) Yulong-vuoristomassiivi, jota turisteille kaupitellaan myös nimellä Jade Dragon Snow Mountain – Jadelohikäärmeen lumivuori noin vapaasti suomennettuna siis.

Spruce meadow, Yulong

Spruce meadow, Yulong

Vuoret ovat tietenkin aina kiinnostavia ja hienoja. Mutta meidät roudataan taas johonkin turistirysään: noin kolmessa tonnissa on kuulemma hieno paikka Spruce Meadow. No niityt on aika kaukana siitä puhkipalaneesta nurmikosta, jonka ympäri on vedetty kävelypolku. Henkilökohtaisesti pidän melko lailla toisenlaisesta vaeltelusta vuorilla. Eikä siinä paikassa mitään mutta kun siellä on taas miljoona huutavaa kiinalaista. No mikä estää vaeltelemasta omiin nimiin ja valitsemaan itse paikat jonne menee? Sitä voi jokainen miettiä hakiessaan maahan viisumia, jonka jouhevan saamisen vaatimuksena voi olla opastettu ja matkatoimiston järjestämä kiertue. Toinen seikka on sitten kieli, ilman pätevää opasta kiinan kieltä osaamattoman liikkuminen on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta. Itse en hae senkaltaista epämukavuutta tämän kaltaisilta reissuilta.

Lijiangin kaupungin liepeillä käymme Baisha-kylässä katsomassa muinaisia seinämaalauksia. Lounaalle mennessämme kiinalaisesta lääketieteestä kiinnostunut matkatoverini Barry kuulee kadulla keskustelun ja sosiaalisempana meistä lyöttäytyy juttusille länsimaisen turistin kanssa. Kylässä kuulemma majailee tohtori Ho, kiinalaisen lääketieteen yksi kuuluisimmista guruista. Hän on tullut tunnetuksi alunperin matkakirjailija Bruce Chatwinin teoksista ja myöhemmin myös Michael Palin omistaa hänelle osuuden kirjassaan Himalaya, samannimisen television matkailusarjan mukaan (tässä linkissä tarina alkaa kohdalta 13:15). Hankkiudumme siis vierailulle tohtorin Hon luokse.

Doctor Ho työssään

Doctor Ho työssään

Ystäväni Barry on otettu nähdessään kuuluisuuden ja ymmärrän häntä hyvin. Doctor Ho on päässyt Yhdysvalloissa televisioon, internetistä löytyy hänestä lukuisia artikkeleita ja videoita. Hänen työhuoneensa on tapetoitu käyntikorteilla ja artikkeleilla maailman kaikista mahdollisista kolkista. Herra itse on miellyttävän ystävällinen ja karismaattinen.

Itse Lijiangin vanha kaupunki on toki vaikuttava, se on yllättävänkin laaja ja hyvin sokkeloinen. Kaupungin liepeillä on suuri nähtävyys – Black Dragon Pool – joka esittelee kaunista ja muinaista kiinalaista arkkitehtuuria hienon altaan ympärillä, jonka vedestä heijastuu Jade Dragon Snow Mountain.

Black Dragon "Pool"

Black Dragon ”Pool”

Kuten ylläolevasta kuvasta näkyy, Black Dragon Pool ei ollut viritetty aivan huippuunsa ja pieni – mutta tärkeä – elementti puuttui. Seudulla ei kuulemma ollut satanut piiitkään aikaan.

Minulle tämän kylän tärkein anti oli käveleminen sen sokkeloisilla kujilla. Kävimme Barryn johdolla tutustumassa paikalliseen puer-teehen, joka on tosiaankin aivan jotakin muuta kuin teepussista tuleva perus-Lipton. Läheisen Tiibetin vaikutus näkyi kylän pikaruokapaikoissa: kadunkulmissa oli kuivattua jakinlihaa myyviä kioskeja, joille oli keksitty myyvä nimi: Yak meat of a Nashi Girl. Paikalliset ihmiset kuuluvat Naxi-kansaan, jonka kulttuuria ei voi tässä kaupungissa ohittaa. Heillä on oma uskontonsa, kielensä ja kirjoitusmerkkinsä, jotka ovat etupäässä kuvia. Kadut ovat täynnä elämää, Naxi-kulttuuriin kuuluvia rumpaleita, matkailukrääsää, jadea, puer-tee -seremonioissa käypäisiä tarvikkeita, valtavasti ihmisiä ja ääniä. Viimeisenä iltana ehkä vähän humallun tästä kaikesta, menemme Barryn kanssa kahville paikkaan, joka tarjoaa kahvin vaahtokruunuun pandakarhun ja kuulen kahvilassa Leonard Cohenin kappaleen, joka iskee mieleeni tuhannen voltin tavoin. Tähän asti oli tultu.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.