Kiero tappaja

Viattoman kauniit perhoset lentelevät aurinkoisena kesäpäivänä kedoilla kukasta kukkaan. Eikö niin?

Ja paskat.

Usein ihan kirjaimellisestikin. Kaikki perhoset eivät käy kukilla. Ecuadorissa Amazonasin alkulähteillä majapaikkamme vuotavan viidakkovessan alla oli parhaimmillaan kymmeniä perhosia imemässä maasta ihania herkkuja. Eräs harrastaja kertoi nähneensä kotimaisen haapaperhosen imemässä mätänevän kuolleen kyyn silmästä ravinteita. Sama kaveri kertoi haapaperhosen pitävän myös tuoreesta kuspissistä. Häiveperhosia houkutellaan raadoilla tai mätänevillä hedelmillä.

Yksi kesälomani tavoitteista oli kuvata Suomessa erittäin uhanalainen ja Euroopassakin uhanalainen ja rauhoitettu muurahaissinisiipi.

Yritin tiedustella Suomen kahden esiintymän tarkkoja paikkoja – usein kyse on 50 metristä, jos et ole oikeassa paikassa, et näe yhtään mitään. Taipalsaaren esiintymä oli jokseenkin epämääräisesti netistä tiedusteltavissa, joten suuntasin siihen toiseen mahdollisuuteen, Liperin Kuorinkaan. Paikka selvisi hyönteisten havaintotietokannasta sekä VR:n suojeltavien rataosuuksien tutkimustietoja yhdistelemällä. Ja nämä kaksi ovat lajin ainoat esiintymispaikat Suomessa.

Glaucopsyche arion - Muurahaissinisiipi

Glaucopsyche arion – Muurahaissinisiipi

Kuumana mutta pilvisenä kesäpäivänä löysin muutaman yksilön odotetusta paikasta, rautatien ratapenkasta, etelään avautuvalta paahteiselta harjanteelta.

Lajina muurahaissinisiipi on erittäin mielenkiintoinen. Se on hyvin harvinainen koko Euroopassa ja syystä. Myrmekofiilinä se tarvitsee muurahaisia lisääntyäkseen. Eikä sille kelpaa mikä tahansa muurahainen vaan ainoastaan Suomen muistini mukaan 15 eri muurahaislajista vain kiekkosarviviholainen (Myrmica sabuleti).

Ei tässä siis mitään dramaattista tähän saakka… Muurahaissinisiipi siis munii normaalisti, munasta kehittyy toukka, joka elää elämänsä alun kangasajuruohoa syöden.

Sitten toukka pudottautuu kasvilta maahan ja jää odottelemaan. Houkuttimeksi se erittää makeaa nestettä ja toivoo, että sopiva muurahaislaji löytäisi toukan.

Kiekkosarviviholainen löytää toukan ja huomaa löytäneensä makeaa herkkua erittävän otuksen. Otetaan siis lehmä kantoon ja viedään se lypsettäväksi pesään, eiks jee?

Tässä vaiheessa toukka luultavasti äänettömästi lauleskelee ”laa laa laa, here we go!”

Tietämättään muurahaiset vievät pesäänsä troijan hevosen, joka muuttuu kieroksi ja häikäilemättömäksi tappajaksi. Pesässä alkaa verilöyly.

Muurahaissinisiiven toukka alkaa nimittäin syödä ravinnokseen pesässä muurahaisten omia munia, toukkia ja koteloita. Tarpeeksi mässäiltyään se koteloituu, kasvaa aikoinaan täysikasvuiseksi perhoseksi ja marssii ulos pesästä muina perkkuina kuoriuduttuaan. Siinä vaiheessa koko pesä voi olla autio tappajan jäljiltä. Ja jälleen, back to the basics, lennellään aurinkoisina päivinä kukista kukkiin ja odotellaan seuraavan sukupolven suorittamaa teurastusta!

Muurahaissinisiiven harvinaisuus siis perustuu moneen yhteensattumaan, tarvitaan sopiva paahteinen harjanneympäristö ja oikea muurahaislaji, jotta perhonen menestyisi. Voi olla, että tämä on vähälukuisin tähän saakka näkemäni perhoslaji.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Kiero tappaja

 1. Mikko sanoo:

  Nyt löytyi käellekin kova haastaja, taisi mennä jo ohitsekin. Voi kun vastaava peto ilmestyisi lehtokotiloiden riesaksi. Onnea kesän perhosjahtiin!

  • avaramaa sanoo:

   Kiitos. Hyvä päivä Kilpisjärvellä tänään, ainakin kolme uutta lajia, koko reissun saldo nyt viisi. Tarkistuslaskennassa voi joku posiviitinen yllätys vielä löytyä hopeatäplien joukosta. Tämän satsin jälkeen tällaiset päivät eivät Suomessa enää ole mahdollisia.

 2. johanna sanoo:

  Heippa,
  Tahtoisin ehdottaa jos jonkinlaista yhteistyötä blogiin liittyen. Jutellaanhan lisää.

  Kesäterveisin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.