Unohdetussa laaksossa

Ja vedetään heti matto alta otsikosta: läntisessä keski-Euroopassa ei ole yhtään paikkaa missä ei ole ihmisiä. Ja jos jonakin päivänä, johonkin vuorokauden aikaan sattuisitkin jonnekin missä ei ole ketään, niin odota hetki, kohta sinne pölähtää bussilastillinen porukkaa. Unohdetuksi, lähes autioksi voidaan kuitenkin laskea mikä tahansa paikka, jossa ei ole joukkiota oppaan kantaman lipun perässä kulkevia japanilaisia.

Kulutin syyskuun alkua tutkimalla Sveitsissä Valaisin (Wallis) kantonissa Rhône-joen eteläpuolella olevia minulle toistaiseksi tuntemattomia alppilaaksoja. Zermattit sun muut turistipaikat on käyty jo aikaa sitten mutta jäljellä olisi niitä paikkoja, joista ei paljon lauluja lauleta eikä runoja kirjoitella. Zermattista vuorijonon lännen puolella on ensin Val d’Anniviers, jonka kävin tutkimassa ennen kuin siirryin pykälän edelleen kohti länttä, Val d’Hèrensiin.

Jo ajoreitti kohti laakson perää on näkemisen arvoinen, matkalla voi pysähtyä ihmettelemään Euseignen pyramideja. Hetken päästä näkymää hallitsee valkoinen pyramidi, Dent Blanche (+4300 m), jonka voi laskea jo vuoreksi eikä pelkäksi pulkkamäeksi.

Les Hauderèsin kylästä siirrytään edelleen kohti länttä ja Arollan laaksoa. Itse Arolla on viehättävä pieni kylä, jossa näytti liikkuvan hyvin vähän turisteja sesongin juuri loputtua. Se tietysti johtuu siitä, että täällä ei näytä olevan liiemmälti niitä kirottuja hiihtohissejä, joilla on pilattu jopa legendaarisen Matterhornin ympäristö. Alppien mittapuulla tätä paikkaa voisi lähinnä luonnehtia Jumalan hylkäämäksi enkä ole tätä autiompaa paikkaa nähnyt sitten La Bérarden Écrinsin kansallispuistossa Ranskassa. Ehdottomasti paikka minun makuuni. Päivän retkeilyn jälkeen nappasin pienen ilmakuivakinkkupatongin oluen kera kylän reunalla olevassa baarissa.

Sitä ennen kuitenkin patonki tuli ansaita pienellä retkeilyllä. Tien päässä pysäköin vuokraamani saksalaisen kansanauton, joka lienee saanut mallinimensä siitä mailalla pelattavasta pelistä, jossa ei enää tarvitse yrittää osua liikkuvaan palloon.

Arollan laaksoa hallitsee yksi vuori – Mont Collon, ainakin kun asiaa tarkastellaan laakson pohjalta kahden kilometrin tasalta. Mont Collon on alle neljä kilsaa korkea mutta ei sitä oikein mielellään pulkallakaan laskisi. Se näyttää tukkivan laakson päässä pääsyn Italiaan.

Joskus joidenkin kanssa olen keskustellut, mitä eroa on vaeltamisella Lapissa tai sitten vuorilla (melkein missä tahansa). Olen aina vastannut, että Lapissa vaeltaminen on vaativampaa, koska pitää osata suunnistaa. Yllä olevasta kuvasta fiksulle selvinnee aika nopeasti miksi Alpeilla ei tarvitse osata juurikaan suunnistaa.

Suuntaan pussin perälle kohti Mont Collonin pohjoisseinämää. Se näyttää jokseenkin massiiviselta, laakson pohjalta huipulle on reilut puolitoista kilometriä. Alan nousta itäreunaa ylöspäin kohti Cabane de Bertol -vuoristomajan alapuolella olevaa terassia, Plans de Bertol nimeltään. Siinä matkan varrella ohitan laaksoa vartioivan Jeesuksen.

Nousen kuutisensataa metriä laakson pohjaa korkeammalle ja saavun pienelle ja matalalle kiviselle rakennukselle, jossa on rikkoutuneet ovet ja sisusta on kuorrutettu lampaan jätöksillä. Näköala on hyvä ylemmälle Arollan jäätikölle ja Mont Collonin itäpuoliseen vuoristoon. Tämä Sveitsin ja Italian rajaseutu Matterhonista länteen on hyvin kompleksi massiivi, huippuja on hyvin paljon ja seutua tuntematon saa tovin selvitellä kartasta mikä kukkula on mikin. Tällaiselle vuorifriikille hyvin mielenkiintoista maastoa, jonne täytyy palata vielä useasti. Näiden vuorten välisissä solissa kulkee myös Alppien ehkä mielenkiintoisin vaellusreitti, Haute Route Chamonixista Zermattiin.

Plans de Bertol -terassilta avautuu myös näkymä Arollan laakson länsipuolelle. Laakson pohjalta ei näkynyt juuri muuta kuin Mont Collon mutta olen tarpeeksi korkealla nähdäkseni myös sitä ympäröivän jäätikön ja Pigne d’Arolla -vuoren (alla olevassa kuvassa oikealla harjanteen takana).

Hurahdin tähän paikkaan niin, että melkein ostin typerän I love Arolla -paidan kylästä. Mutta vain melkein.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.