Gemmi

Niin se loppui kuin alkoikin – kesä. Huhtikuun ensimmäisinä päivinä olin Pyreneiden vuoriston etelärinteillä heti lumien sulamisen jälkeen. Kukkuloiden toisella puolella vielä lasketeltiin kun kävelin Monte Perdidon kansallispuistossa ylämäkeä kohti viheriäisiä niittyjä.

Viisi kuukautta myöhemmin ajelin Zürichin suunnalta kohti Rhône-joen alkulähdettä ja Valaisin kantonia. Kesä päättyisi tutkiessa vielä käymättömiä laaksonpohjia Valaisin Alpeilla ja käymällä jo tutussa Gemmi-solassa Rhône-laakson pohjoispuolella, Bernin ylämaalla.

Kiertelin serpentiinimutkat ja saavuin Bernin ylämaan selkäruodolle, Grimsel-solaan. Muutaman päivän huonomman sään jälkeen solassa oli syyskuulle epätyypilliseen tapaan lunta, mutta nyt paistoi aurinko täydeltä terältään. Pysähdyin solassa olevaan kahvilaan, jonka kassalla tulin ryöstetyksi. Terassilla jostakin esiin astui mies alppitorven kanssa ja soitti haikeita säveliä. Satumaisen kaunis uni ei loppuisi aivan vielä.

Seuraavana aamuna Leukerbadin kylässä otin kabiinikyydin melkein kilometriä korkeammalle Gemmi-solan reunalle. Paikka oli tuttu jo aiemmilta vuosilta, tällä kertaa suunnistin kohti Sveitsin Alppikerhon Lämmerenhütte-majaa. Se olisi sopivan helppo päiväreissu taas jalkojen vetreyttämiseksi.

Kabiinin yläasemalta käännytään vasemmalle kohti vuorten ympäröimää tasaista laaksonpohjaa (Lämmerenboden). Kovin korkeita kukkuloita Gemmi-solan ympärillä ei ole: Wildstrubel, Rinderhorn, Doldenhorn sekä Balmhorn jäävät alle neljän tuhannen metrin. Kuljen pitkin jäätiköiltä tulevan joen pohjaa, tähän aikaan vuodesta joki on vain kapea uoma. Lunta oli täälläkin yllättävän paljon, paikoin jopa puolisen metriä kinoksissa. Toki kovaa vauhtia sulamassa sään lämmettyä.

Itse maja on noin kolmesataa metriä korkean kallion päällä, joten hieman joutuu ylämäkeäkin kävelemään ennen perille pääsyä. Polku on loppuosaltaan hieman hankalampi ja menee enempi rämpimisen (engl. scrambling) puolelle. Perillä odottaakin sitten yllättäen täysi talvi ja kun aurinko piiloutuu pilven taa, oli pakko ruveta kiskomaan lisää vaatetta päälle.

Paluumatkalla kylään valitsen kabiinin sijasta jalkapatikan. Solasta takaisin Leukerbadiin laskeudutaan pystysuorien kallioiden lomaan tehtyä paikoitellen hyvin jyrkkää polkua pitkin. Reitti on nimeltään Gemmiweg, sinänsä hyvin turvalliseksi ja paikoin jopa leveäksikin tehty, paikoitellen vuoren seinämään koverrettu. Kylästä käsin on vaikea hahmottaa missä reitti kulkee 900 metriä korkeiden kallioiden lomassa. Suosittelen Gemmiwegiä jyrkästi satunnaiselle alppivaeltajalle, se on yksi hienoimmista tiedossani olevista reiteistä Alpeilla. Joku onnekas voi nähdä paikalla villiä luontoakin. Alla olevassa kuvassa Gemmiwegin voi nähdä parhaiten kuvan alaosan keskellä siksak-kuvioista tai kuvan ylemmän puoliskon alaosan vasemmalta sivulta vastaavasta kuviosta. Itse sola ja siellä oleva vanha suljettu hotelli kuvan yläreunassa.

Aika kultaa muistot ja alastullessa aika pian muistiin palautui edellinen kerta. Kesän jäljiltä jokseenkin harjaantumattomat polvilihakset alkoivat hyvin pian huutaa hoosiannaa, polun kaltevuus on aika armoton suurimman osan matkaa. Kylän lähestyessä nautinto oli jo jokseenkin kivulias.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Gemmi

  1. Matti Sunell sanoo:

    Veikkaisin tuon panoramio-kuvan olevan yllä olevan kuvan alapuoliskosta, jostakin siitä missä tumma purouoma kohtaa vihreän alueen. Aika synkeän näköistä maastoa. Täytyy tämä lenkkipolku käydä joku kerta vetäisemässä.

    • avaramaa sanoo:

      Sangen tarkka veikkaus, piti ihan tarkistaa originaalista ja kyllä se siinä kohdilla tosiaankin on. Polku kiertyy kohti varjossa olevaa kanjonia, jossa virtaa (molemmilla käyntikerroilla) vettä tai siis se vesi putoaa. Ehdottomasti reitin synkein kohta. Polun alaosa tuossa ei edes näy, mutta paljoa ei kuvasta puutu. Otin tämän seuraavana päivänä vastapäiseltä törmältä, jolta tulin saman 900 metriä alas ja sen verta polvet hajosi, että oli pakko pitää välipäivä tämän jälkeen. Panoramio-kuvahan on edelliseltä käyntikerralta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.