Jaakobin teillä

Näköradiosta on viime vuosina tullut useita tosi-tv -periaatteella tehtyjä ohjelmia, joissa eriasteisia keski-iän kriisejä potevat porukat kävelevät Santiago de Compostelaan. Ohjelmien jaksoissa tyypillisesti ensin kävellään, sitten tullaan majapaikkaan, otetaan leima passiin – jonka jälkeen hoidetaan hiertymiä jaloissa ja sitten lopuksi Seija, Olavi tai Pirjo tilittää elämäntuskaansa.

Pitihän niitä maisemia mennä sitten katsomaan. Henkilökohtaisesti en pysty downshiftaamaan (muotisana) niin paljoa, että ottaisin viisi viikkoa lomaa kävelläkseni seitsemänsataa kilometriä. Eikä oikeastaan tylsän tasamaan käveleminen hirveästi kiinnostakaan, jos olen aivan rehellinen. Toisaalta tiedän jotakin, ehkä vain hieman, pitkistä kävelyretkistä. Tämänkin artikkelin mahdollisista lukijoista ainakin yksi olisi hyvinkin pätevä kertomaan tästä nimenomaisesta pyhiinvaellusreitistä huomattavastikin enemmän.

Allekirjoittanut siis pyhiinvaelsi autolla. Sitä ei ehkä lasketa viralliseksi…

Kyseessä on siis pyhiinvaellusreitti Pyhän Jaakobin jalanjäljissä. Lähtöpaikkoja reitille on useita ympäri Espanjaa ja Ranskankin puolella – jokainen voi valita itse reittivaihtoehtonsa ja sen pituuden. Itse näin runsaasti vaeltajia kahtena viimeisenä päivänä kun ajelin ensin idästä Burgosiin ja sitten sieltä kohti kaikkien vaellusreittien määränpäätä, Santiago de Compostelan katedraalia. Eikä ne maisemat ihan huonoja toki olleet, artikkelin ensimmäinen kuva on hieman Burgosista länteen, huhtikuun alkupäivinä oli näkösällä hienoja lumihuippuisia vuoria horisontissa.

Vastikään kuulin tutkimuksesta, jonka mukaan 90 prosenttia Pyhän Jaakobin reittien vaeltajista tekee sen uskonnollisista syistä. Kyllähän pitkällä, viikkokausien hitaalla vaelluksella ehtii miettiä syntyjä syviäkin niin halutessaan. Toisaalta tiedän kokemuksesta, että kun rasitus ylittää tietyn rajan, kyse on enemmänkin urheilusuorituksesta, sitkeydestä, joskus kivun ja pahan olonkin sietämisestä.

Santiago de Compostelan katedraali on kieltämättä ulkoapäinkin vaikuttavan näköinen. Pienehkössä kaupungissa on valtava kirkko ja sen edessä suuri aukio. Kirkossa on epäilemättä sellaista henkeä, jota ei monestakaan kuuluisasta kirkosta löydy. Pietarinkirkko Roomassa on kuin suuryrityksen pääkonttori, Pariisin Notre Dame on amerikkalaisten turistien kansoittama. Jotenkin jäin käsitykseen, että tähän kirkkoon tullaan jostakin erityisemmästä syystä kuin noihin vieläkin kuuluisampiin turistikohteisiin.

Pyhiinvaelluksensa kävelleet tulevat ilmeisesti suoraan tänne kirkkoon reppuinensa päivineen. Rukoilemaan polvistuneen vaeltajan herkän hetken pystyi aistimaan. Liikutus syntyy pitkästä ponnistelusta, tavoitteen saavuttamisesta ja ehkä jonkin, omassa mielessä olevan taitekohdan saavuttamisesta.

Olivatpa vaeltajan motiivit mitkä hyvänsä, on varmaankin jo itsessään riittävä määränpää, että tavoitteen saavutettuaan tuntee kulkevansa valoon päin.

Itse poistun katedraalista suurelle aukiolle katsomaan länteen vajoavaa aurinkoa. Jostain syystä aukiolla minua uhataan karttakepillä. En tainnut saada syntejäni anteeksi vaellettuani autolla.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Jaakobin teillä

  1. ama sanoo:

    Ei se reitti nyt niin tasamaata ole, että olisi kovin yksitoikkoista. Tosin en ole kävellyt mesetaa, jota väittävät hornankattilaksi, ei varjon varjoa, ei nyppylän nyppylää. Mutta vuoristokiipeilijälle liian helppoa maastoa, myönnän. Enkä osaa sanoa, kuinka rasittava koko reitin yhtäsoittoinen kävely olisi hyväkuntoiselle ja hyväkenkäiselle. Kävelin sittenkin vain niin lyhyen matkan ja se joutui ilman rakkoja ja muita murheita, jalat suorastaan huusivat päästä kävelemään.
    Olen aivan samaa mieltä telkun pyhiinvaellusohjelmista. Jos, siis jos, katson niitä, niin vain sen takia, että tutut maisemat kiinnostavat.
    Jonkin jäljen pyhiinvaellus jättää kävelijään ja minussa jälki on niin voimakas, että viiden viikon downshiftaus on joskus otettava. Kunhan näiltä muilta vaelluksiltani ehdin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.