Rumina ei ole ruma

Vajaa vuosi sitten kerroin apolloperhosiin liittyvistä nuoren pojan haaveista. Ne perustuivat pitkälti kuviin (eipä ollut internetiä, ei) Higginsin ja Rileyn Euroopan päiväperhoset -kirjasta. Jotensakin kuviteltavissa oli Suomessakin esiintyvien apolloperhoslajien lisäksi Alppien apollo mutta samassa lajiryhmässä olevat kirjoapollot (tarkistettu suomalainen nimi ja oikeammin pitää puhua kirjoritareista, kuuluvat kyllä samaan Papilonidae sukuun vai heimoko se on, biologian tiedoissa olisi toivomisen varaa) näyttivät kerrassaan erikoisilta ja jos mahdollista, vieläkin saavuttamattomilta.

Olen parhaillaan pari viikkoa Espanjassa ja pääasiallinen syy tänne tuloon tähän aikaan vuodesta oli mahdollisuus nähdä vain huhti-toukokuussa lentävä Espanjan kirjoritari (Zerynthia rumina). Se ei muistuta oikeastaan yhtään muita Papilonidae-lajeja, oma lajiryhmänsä poislukien tietysti. Olen käynyt kesällä Espanjassa mutta silloin näitä on turha etsiä.

Kuluneella reilulla viikolla sää ei ole todellakaan ole suosinut perhosharrastelua, tulopäivänä ehdin postailla puolisen tuntia ennen ensimmäistä sadetta mutta paikka ei ollut muutenkaan otollinen. Tänään ajelin Burgosista kohti Santiago de Compostelaa ja oli ensimmäinen (ja ilmeisesti viimeinen tällä reissulla) sovelias päivä harrasteelle. Lämpimänä päivänä ajelin alamäkeen, katselin lumihuippuisia vuoria ja kuuntelin radiosta gregoriaanista kirkkolaulua pääsiäisen kunniaksi.

Ensimmäinen sopiva pysähdyspaikka ja puolen tunnin kuluttua jo tärppäsi. Siinä aikani kuluksi kuvailin purjeperhosta. Säkähän se tietysti oli mutta olen huomannut, että pohjatyöllä – eli asiaan perehtymisellä – voi tuuriakin auttaa ja siitä tässäkin oli kyse, minulla oli pienehkö haju siitä mistä voisi etsiä. Älköön mahdollinen lukija siis ymmärtäkö väärin, tämä ei todellakaan ole Espanjan yleisin perhoslaji.

Castilla y Leonin provinssissa, Ponferradan kaupungin lähettyvillä maaseudulla kirjoritari piti reviiriään pienellä hiekkatien pätkällä. Korkeutta merenpinnasta oli 450 metriä, ekan päivän postauspaikka oli kilometrissä, joka alkaa olla lajin yläraja. Se oli voimakas lentäjä ja ajoi pois kaikki muut lähellekään tulevat lajit. Kukat eivät sitä kiinnostaneet vaan perhonen paistatteli ensimmäisiä elonpäiviään auringon lämmössä. Siksi kuva vähän tylsähkö ja otin sen jpg-tiedostojen joukosta summassa, tuosta toivottavasti löytyy parempi versio raakakuvien joukosta ja kuvankäsittelyssä sille voi jotain pientä vielä tehdä.

Aika sopivaa, että päiväni päättyi (toivottavasti vain tämä päivä) pyhiinvaeltajien kohteeseen, katedraaliin Santiago de Compostelassa. Meillä jokaisella on oma pyhiinvaelluksensa.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Rumina ei ole ruma

 1. Matti Sunell sanoo:

  Kun kuulutit lähteväsi näitä etsimään, yritin turhaan etsiä suomalaista nimeä – internetistä tietysti. Ei sitten semmoinen tullut mieleen, että olisin noussut tuolista, kävellyt viereiseen huoneeseen ja ottanut hyllystä vanhan kunnon Higgins–Rileyn. Näin pöljäksi on internet ihmisen tehnyt! No, kirjassa nimeksi ilmoitetaan ”Espanjan kirjoritari”, mutta nykyäänhän tiedettäneen sukulaisuussuhteet paremmin.

  • avaramaa sanoo:

   No nyt herätit epäilyn että olisiko suomenkielinen nimi sittenkin ’ritari’ mutta voi olla ettei tuolle ole ’virallista’ suomennosta olemassakaan. Ja apollojen seassa tuo on uudemmissa kirjoissa. PItää tarkistaa asia. Google-haku ei tuo kirjoritarillekaan mitään.

   • avaramaa sanoo:

    Asian tarkistettuani olen kääntynyt Matin neuvomalle kannalle, kyseessä on kirjoritari eikä kirjoapollo. Varmistin tämän Olli Vesikon sivuilta, jonka asiantuntemusta arvostan. Tein myös artikkeeliin muutaman korjauksen tämän vuoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.