Omertàn kotiseuduilla

Läpäisen autoilijan helvetin, eli aamuruuhkan Sisilian pääkaupungissa Palermossa ja suuntaan kohti etelää. En osunut keneenkään eikä kukaan onnistunut osumaan minuun. Yritystä kyllä oli. Muutaman kymmenen kilometrin jälkeen käännyn kohti itää ja asvaltoitu tie muuttuu kuoppaiseksi, kuin roudan jäljiltä. Näillä seuduin routa ei tosin taida olla ihan joka vuosituhantinenkaan vieras. On kaunis ja kuuma syyskuinen päivä ja peltoja poltetaan. Kulottamiseksi sitä meillä päin sanotaan.

Reilut viisi vuotta sitten lehdissä oli juttu kuinka jostakin päin tätä maisemaa poliisi sai kiinni vuosikymmeniä paossa olleen mafiajohtaja Bernardo Provenzanon. Paikalliset varmastikin tiesivät kuka heidän naapurinaan asuu mutta näillä seuduin asiasta ei huudella.

Pian tie on poikki ja minut ohjataan pienelle kiertotielle halki seudun viinitarhojen. Saavun päivän kohteeseen, pieneen kaupunkiin, jolla on kuuluisa nimi.

Mahdolliset lukijani tietävät varmasti mihin elokuvaan tuo nimi johtaa mutta kyllä kaupunki on noussut otsikoihin ihan omillakin ansioillaan. Tai ansioiden puutteista johtuen, miten vaan. Provenzanon lisäksi kylän omia poikia ovat Toto Riina ja Luciano Leggio. 1980-90 -luvuilla oli hyvin epäterveellistä olla poliisipäällikkönä tai syyttäjänä Sisiliassa. Tämä oli pitkälti edellä mainittujen herrojen syytä kun Corleonen mafia hankki vaikutusvaltaa Palermossa ja kävi sotaa paitsi keskenään, myös oikeuslaitosta vastaan.

Corleone ei ole mikään kaunis kaupunki. Seutu on köyhää ja monet paikat ovat vähintäänkin ränsistyneitä, keskeneräisiä tai muuten vaan rappiolla. Satunnainen kulkija ei välttämättä huomaa kaupungissa mitään siitä perinteestä, joka epäilemättä vieläkin on voimissaan, paitsi pinnan alla, myös käytännön elämässä. Vanhan kaupungin kapeiden ja sokkeloisten katujen ja talojen kätköissä on edelleenkin salakäytäviä ja piilopaikkoja niille, joiden toimet eivät kestä päivänvaloa.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.