Vienan pärekorikombinaatti

Olemme viettäneet kesän loppua valokuvauksen harrastajien kanssa Vienan Karjalassa, lähes mystisen maineen saaneessa erämaassa, Paanajärven kansallispuistossa. Täällä vaelsivat aikanaan itsenäisen Suomen aamunkoitossa kansallisromantikkomme Akseli Gallen-Kallela ja I.K. Inha. Näimme Ruskeakallion, Mäntykosken, maisemat Kivakkatunturin laelta ja kuulimme Kivakkakosken pauhun. Suomi menetti Paanajärven jatkosodan jälkeen ja järven rantamilla asuneet ihmiset lähtivät Suomeen evakkoon.

Tulomatkalla Pääjärven kaupungista kohti Suoperän raja-asemaa ajaessamme poikkeamme Pistojoen itärannalla pienelle hiekkatielle ja saavumme kohta Suvannon kylään.

Oppaamme Paavo pysäyttää auton Topi ja Mari Timosen pihaan. Pihalla pari Ladaa kasvaa heinää. Päärakennuksen oven päällä on punainen lippu, josta pilkottaa sirppi ja vasara. Hyvää suomea – vienankarjalan murteella – puhuva Topi ottaa meidät lämpimästi vastaan, pihalla tulee lahkeitamme nuuhkimaan juuri pennut saanut sekarotuinen koira. Seropissa on runsaasti ainakin pystykorvaa, huomaan.

Topin tarinasta Paavo kirjoittaa enemmän kirjassaan Vienan Sydän. Elämän varrelle on mahtunut kaikenlaista, karhun kanssa painimisesta alkaen. Eläkepäiviään Topi on asettunut viettämään Suvantoon mutta eihän se Venäjän eläke pitkälle riitä. Topin mukaan kaksi kertaa kuussa käydään kaupassa Pääjärvellä mutta eläke menee jo ensimmäisellä kerralla. Toisen käyntikerran Topi rahoittaa myymällä tekemiään pärekoreja ohikulkeville suomalaisille. Topin paremmin tunteva Paavo kysyy tullessamme vieläkö hän tekee pärekoreja. Topi vastaa ettei tahtoisi mutta kun on pakko. Pärekorit ovat lujatekoisia ja hyvää laatua. Käydessämme koko autokuntamme tyhjensi Topin varaston koreista.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.