Näkymätön matkailunähtävyys

Saksan Bayernin osavaltion eteläreunalla, aivan Itävallan rajan tuntumassa oleva Berchtesgaden on epäilemättä viehättävä pikkukaupunki. Kaupungin reunalta lähtee jyrkkä – paikoin 24 prosenttia nouseva – vuoritie läheiseen pikkukylään nimeltä Obersalzberg. Yksikään tienviitta ei kerro siellä olevan mitään erikoista, jonka pitäisi kiinnostaa suurta määrää matkailijoita. Muutama kilometri jyrkkään ylämäkeen niin että auton kytkinlevy savuaa ja kohta näen suuren Intercontinental-hotellin. Hotellin lähistöllä on myös suuret parkkipaikat – heinäkuussa täynnä autoja ja turistibusseja risteilee edes taas.

Mitä täällä oikein tapahtuu? Paikalla on vain kaksi pienen pientä kylttiä – saksalaiseen tapaan: ”Dokumentationszentrum Obersalzberg” ja vielä pienempi tienviitta ”Kehlsteinhaus (Eagle’s Nest)”. Hmm… Kotkanpesä…

Missään ei oikein reilusti sanota sitä syytä miksi täällä on joka päivä satoja tai tuhansia turisteja. Kaikki täällä olevat tietävät kuitenkin olevansa natsi-Saksan sydämessä, paikassa jossa oli Adolf Hitlerin ja Eva Braunin kesähuvila Berghof. Paikka on tullut tutuksi lukuisista Eva Braunin kuvista, jossa natsi-Saksan johtaja perässähiihtäjineen viettää vapaa-aikaansa alppimaisemissa. Samassa kylässä oli Martin Bormannin, Hermann Göringin ja Albert Speerin talot, joista jälkimmäinen on edelleen olemassa.

Liittoutuneet pommittivat lähes kaiken maan tasalle 25. huhtikuuta 1945. Jäljelle jäivät valtakunnanarkkitehti (myöhemmin myös varusteluministeri) Speerin talo sekä Hitlerin 50-vuotislahjaksi rakennettu Kehlsteinhaus (Kotkanpesä), jossa lahjansaaja tiettävästi kävi vain muutaman kerran.

Berghofin vieressä on entisöitynä myös pitkään perheyrityksenä toiminut Zum Türken -majatalo, perheyrityksen toimintaan tuli usean vuoden tauko kun Martin Bormann ”osti” hotellin väkisin sen omistaneelta Karl Schusterilta. Myöhemmin hänen jälkeläisensä saivat hotellin uudelleen haltuunsa. Rakennuksen alla on osa Berghofin bunkkeriverkostosta ja siellä voi myös käydä.

Ostan kolmen ja puolen euron lipun portilla olevalta todella iäkkäältä rouvalta, joka lukee samalla suurennoslasilla kirjaa odotellessaan harvoja vieraita. Epäilen hänen olevan Schusterin sukua. Kierreportaat laskeutuvat alas kosteanvetiseen kellariin, jossa risteilee käytäviä. Tilat ovat rajalliset, Bormannin huvilaan vievä käytävä on tukittu tiilillä. Näen asevarastoja, Hitlerin henkivartijoiden majoitustilat ja vartijoiden koirakennelin. Joku ovi on ammuttu rikki panssarinyrkillä, betonia seinissä näyttää olevan noin 25 senttiä. Liittoutuneet tekivät tänne vain yhden rynnäkön, toukokuun alkupäivinä pommituksen jälkeen. Viimein saavun käytävään, jonka pääty on muurattu umpeen ja seinään on kirjoitettu tiilimuurin takaa löytyvän varsinaisen Berghofin bunkkerin jäännökset. Itse rakennus on maan päältä hävitetty tyystin, sen paikalla rinteessä kasvaa sankka metsikkö.

Kaikenlainen kuvaaminen bunkkerissa oli kielletty, joten en ryhtynyt kuljettamaan sinne suurikokoista järjestelmäkameraa. Artikkelin kuva siis huonolaatuisena kännykkäkameraotoksena.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.