Häivähdys sinistä

Sininen on hieno väri – melkein yhtä hieno kuin viininpunainen. Luonnossa useimmiten näemme taivaansinistä, joskus järven sineä tai meren sineä. Veden heijastumat tulevat taivaalta ja auringon valosta.

Taannoin intoilin ensimmäisistä näkemistäni pikkuapolloista. Niitähän on Suomessa nähty jo vuosikymmenet ja laji on tänne kotiutunut. Harvinaisia perhosia on lukuisia muitakin, jotkut niistä ovat kovin pieniä ja vaatimattomia. Vuonna 2000 ensimmäistä kertaa Suomessa nähty pikkuhäiveperhonen ei ole kumpaakaan. Se on suuri, värikäs ja kaunis.

Kuumana kesänä 2010 näitä rantautui Suomeen ja suotuisan (paksulti lunta…) talven ansiosta aivan etelärannikolla on kehittynyt paikallinen kanta. Viime päivinä nettiraporttien mukaan lento oli alkanut ja suuntasin loman alkamisen kunniaksi tunnettuun perhospaikkaan Vuosaareen Porvarinlahden-Mustavuoren alueelle. Kävelin viisi minuuttia autolta, näin ison perhosen hiekkatiellä ja sitä kuvaavan kollegan.

Usein elämässä (ja perhosharrastuksessa) käy niin, että kun jotakin lähtee etsimään, sitä ei löydä – mutta löytää jotakin muuta. Tämä päivä oli kuitenkin poikkeus, tuli palkkapäivä kaikkien näiden tuntien ja kilometrien osalta.

Pikkuhäiveperhonen käyttäytyi lajilleen tyypillisesti, imi suoloja hiekkatieltä, häirittynä lähti hetkeksi lentoon ja laskeutui uudelleen – piti siipiä auki 0,7 sekuntia niin ettei kuvaaja vahingossakaan saa kuvaa siivet aukaistuna – ja sulki siipensä. Kylläisenä perhonen häipyy hiekkatieltä puiden latvoihin, kaikki perhoset eivät siis käy kukilla. Joten toisaalta helppo – mutta toisaalta hyvin vaikea kuvattava. Häiveperhoset (joita on kaksi lajia) ovat saaneet nimensä etusiipien yläpinnalta loistavasta uskomattomasta metallinhohtoisesta sinestä, joka häivähtää ainoastaan hetken verran kun valo osuu siihen sopivassa kulmassa. Adjektiivit loppuivat jo apolloperhosten kanssa joten päätän raporttini tähän.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Häivähdys sinistä

  1. KimmoBergroth sanoo:

    Tänään näimme ensimmäisenkerran tälläisen upean perhosen, jonka siivet tuntuivat vaihtavan väriä kirkkaan siniseksi auringon valossa. Se laskeutui hihalleni ja keltaisella kärsällään ikäänkuin haisteli paljasta ranteeni ihoa.
    Pernajan Kalvössä 17.7.2012
    Kimmo Bergroth

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.