Kadonneen Rooman jäljillä

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja huomasin juuri, että melkein sattumalta tänä vuonna tuli useampaan otteeseen eri matkoilla käytyä Rooman valtakunnan kukoistuksen ajan kohteissa. Keväällä Roomassa, kesällä Espanjassa ja syksyllä vielä Ranskassa.

Merida, Espanja

Extremaduran maakunnassa sijaitseva Meridan kaupunki perustettiin vuonna 25 eaa ja oli aikoinaan yksi Rooman imperiumin tärkeimpiä kaupunkeja. Nyky-Espanjassa Meridassa on eniten Rooman aikaisia rakennuksia tai niiden jäänteitä, merkittävimmät keisari Trajanuksen ajoilta.

Meridan Forum Romanum on nähnyt parempiakin päiviä

Rooman kukoistuskauden jälkeen maurit valloittivat suuren osan Espanjaa ja osittain säilyttivät ja ottivat käyttöönsä Rooman aikaisia rakennuksia, esimerkkinä alla olevassa kuvassa Guadiana-joen rantamilla Alcazaban linnoitus. Silta on roomalaisten rakentama ja kuuluu osana rakennuksiin, jotka ovat Unescon maailmanperintökohdelistalla. Itse kaupungissa on näiden rakennusten lisäksi aika vähän nähtävää: keskustorin ympärillä on kuppiloita ja yksi kävelykatu.

Jos Meridaan saapuu Madridin suunnalta teitä pitkin, kannattaa matkalla käydä Monfragüen kansallispuistossa. Hienoilla kallioilla on mahdollisuus nähdä valtava keskittymä munkkikorppikotkia, joka on maailman suurin korppikotkalaji ja Euroopan suurin petolintu.

Puente Romano ja Alcazaba Meridassa

Arles, Ranska

Arles sijaitsee etelä-Ranskassa, Provencessa, Rhône-joen suulla. Kaupungista etelään on Camarguen suistoalue, joka on nähtävyys jo sinällään. Tosin Camargue mielestäni kärsii jo liikaakin hevosturismista, jonka jalkoihin näyttää jäävän suuri osa alueesta. Mutta onhan siellä flamingojakin nähtävillä.

Arles tunnetaan myös Vincent van Goghin lyhytaikaisena asuinpaikkana. Arlesin roomalainen historia alkaa vuodelta 123 eaa. Nykyisen Arlesin vanhassakaupungissa on jäljellä obeliski ja edelleen härkätaistelukäytössä oleva hyväkuntoinen amfiteatteri.

Arlesin roomalainen amfiteatteri

Rooma

Luoja paratkoon sitä, joka joutuu nyky-Roomassa jotakin rakentamaan kaupungin keskustaan. Siellä täällä kävelyretkillä törmää monttuihin, joista pilkistää jos jonkinlaista rakennelmaa, kylpylää tai temppeliä. Millään tavalla historiaorientoituneen henkilön on vaikea kulkea mihinkään ajattelematta mitä kaikkea ympärillä on joskus tapahtunut. Kaupungista ulos ajaessanikin huomaan olevani osittain Via Appialla; se on siis edelleen toimiva kulkuväylä. Aiheena Rooma on varmasti loppuunkaluttu. Ensimmäistä kertaa kaupungissa käydessäni kiinnitin huomioni kuinka pienellä alueella tärkeimmät rakennukset ovat olleet, Forum Romanum on heti Palatinus-kukkulan vierellä. Uskomattomalta myös tuntuu, että tuolla kukkulalla on vielä jäljellä keisari Augustuksen asuntokin. Kornia sen sijaan on, että Circus Maximukselle saa näköjään työmiehet pysäköidä pakettiautojaan. Tai ehkä eivät saisi, mutta sekin asia on kuten monet asiat Italiassa käytännössä ovat.

Silmiinpistävää on myös Forum Romanumin alueella oleva eri aikakausien sekamelska ja tämän jo mainitun roomalaiskaupunkikierroksen osalta käteen jäikin huomio, että muualla kuin Roomassa rakennukset ovat paljon paremmin säilyneet. Alueen entisijöillä on varmasti myös ongelmana päättää, minkä aikakauden Rooma esille kaivetaan – ne kun näyttävät olevan ihan iloisesti siinä toistensa päällä. Jos siis haluat nähdä Rooman valtakauden historiallisia rakennuksia, voit matkustaa melkein mihin tahansa Euroopan osaan, jossa he valtaa ovat pitäneet Pax Romanumin aikoina.

Forum Romanum, Rooma

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.