Sir Ranulph – kuinka pääsee Rolexin mainokseen

Sir Ranulph ja vasen käsi


Mahdollinen lukija suonee anteeksi eksymisen Avaran maan toiminta-ajatuksesta. Toisaalta tämä artikkeli tavallaan sivuaa asioita, joita tämän blogin kirjoitelmissa usein käsitellään, esimerkiksi vuoria tai matkalla oloa. Ja lisäksi – minähän voin piru vieköön ihan itse päättää kirjoittavani mistä tahansa.

Ammattialani vuosittainen päätapahtuma pidettiin kuluvan vuoden marraskuussa Lontoossa. Tilaisuuden avasi key note -puheenvuorollaan Sir Ranulph Twisleton-Wykeham-Fiennes, 3rd Baronet, KBE. Paremmin hänet tunnetaan lyhyemmällä nimellä Sir Ranulph Fiennes, johon usein liitetään mainoslause ”the world’s greatest living explorer”. Lukemalla linkitetyn Wikipedia-artikkeliin asiaan perehtynyt mahdollinen lukija voi itse päätellä lauseen mahdollista oikeutusta.

Olipa mitä mieltä tahansa tuosta vaalitusta ja varjellusta mainoslauseesta, Sir Ranulph varmasti on erikoislaatuinen henkilö. Hän on toiminut palkkasoturina, käynyt ensimmäisenä ihmisenä maata pitkin sekä etelä- että pohjoisnavalla samalla pallon kiertäen sekä ylittänyt ensimmäisenä Etelämantereen ilman ruokatäydennyksiä. Keväällä 2009 hänet hinattiin Everestin huipulle sherpa- ja lisähappiavusteisesti. Kuvaavaa tapahtumalle oli se, että hänen vuorella olonsakin pidettiin salassa siihen saakka kunnes onnistuminen oli varmistunut. Rolexhan ei sponssaa maitojunalla kotiin palaavia.

Tarinan mukaan – pudottuaan jään läpi matkallaan pohjoisnavalle vuonna 2000 – hänen pahoin paleltuneet vasemman käden sormensa olisi pitänyt amputoida. Käytännön miehenä hän yritti poistaa kuolleen kudoksen itse ensin kuviosahalla ja kun se ei oikein toiminut, Black & Decker auttoi.

Kun tuohon kilpaan ryhtyy, ei sille loppua ole luvassa. Sydänkohtauksen jälkeen hänelle tehtiin kaksinkertainen ohitusleikkaus vuonna 2003. Neljä kuukautta operaation jälkeen Sir Ranulph sitten juoksi seitsemän päivän sisällä seitsemän maratonia peräjälkeen. Näistä jokainen maraton tietenkin juostiin eri mantereella.

Taannoisessa haastattelussa häneltä kysyttiin motivaatiota näihin suorituksiin – olisiko syynä halu testata omia rajojaan? Ainakin mies on rehellinen: ”I go on expeditions to make money: it is my way of making a living. If I go a whole year without an expedition, it gets difficult to pay the gas bill.”

No millainen hänen esityksensä oli? Erittäin viihdyttävä, roimalla itseironialla ja hyvillä tarinoilla ryyditetty. Paikoitellen siinä oli hieman Lapin lisää kun hän kertoi -90 ja -110 asteen pakkasista (eikä ollut Fahrenheit-asteikolla). Sanalla sanoen, ammattimies. Tilaisuuden jälkeen järjestyi pieni kahdenkeskinen hetki ja hän oli myös ehdottomasti kohtelias herrasmies. Ainutlaatuinen naparetkeilijä ja vieläpä elossa.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.